maanantai 29. joulukuuta 2014

Pakkasta ja kuuraa 28.12.2014

Lähdin sunnuntaina töihin vähän aikaisemmin ja otin kameran mukaan, koska sää oli aurinkoinen ja pakkasta -19'. Matkan varrella pysähdyin muutamassa paikassa Kiihtelysvaaran ja Tohmajärven välillä ja otin joitakin kuvia kuuraisesta maisemasta.

perjantai 26. joulukuuta 2014

Haavanhoitoa pihkalla

Usein vaelluksilla ja melontareissuilla jalat kokevat kovia oltuaan pitkään kosteana vaelluskengissä tai neopreenikengissä. Jalkoihin saattaa tulla haavaumia, jotka pahimmillaan voivat olla niin kipeitä, että käveleminen on tuskallista. Itselläni on usein ongelma varsinkin vasemman jalan kanssa, josta päkiän iho haavautuu. Olen kokeillut monenlaisia voiteita mutta mikään ei auta kovin kauaa. Apteekista saa pihkasalvaa, jonka pitäisi auttaa mutta eipä sekään kovin hyvin tehonnut. Muutamia vuosia sitten kokeilin ottaa kuusesta pehmeätä valuvaa pihkaa ja laitoin sitä haavaumiin. Se auttoi ja voin suositella sitä muillekin. Yleensä haavat parantuvat muutamassa päivässä ja kipu häviää jo alle puoli tuntia pihkan laittamisesta.
Ensin pihkaa haavat täyteen ja kestävä kangaslaastari päälle suojaksi. Laastarit saavat olla jalassa niin kauan kun ne pysyvät eli yleensä useamman päivän. Pihkaa ei tarvitse ottaa pois vaan se rapisee kuivuessaan pois.
Kesällä on helppo löytää pehmeätä valuvaa pihkaa kuusten rungoista mutta näin talvella se on yleensä jäätynyttä ja kovettunutta. Sekin toimii kun vähän lämmittää ja sitten hieroo sormella sitä haavoihin niin paljon kun sitä saa pysymään.
Pihkan teho perustuu sen kykyyn hillitä bakteerien kasvua, ja tämä puolestaan selittyy pitkälti sen sisältämillä hartsihapoilla. Luonnonpihkassa on myös lignaaneja, kasvipohjaisia hormoneja, jotka edistävät solujen uusiutumista ja nopeuttavat haavojen paranemista.  
Sairaanhoitajaopiskelija Henna Aho on tehnyt opinnäytetyönsä pihkan ja hunajan käytöstä haavanhoidossa ja tutkimuksen voi lukea täältä.


sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Koli 21.12.14

Kävimme sunnuntairetkellä Kolin kansallispuistossa ihailemassa tykkylumisia puita. Pielinen oli vielä sulana pitkän lämpimän alkutalven takia ja niinpä huipulla oli melkoisen sumuista. Onneksi pakkasta oli vain -3' eikä tuulta juurikaan, joten keli oli lasten kanssa ulkoiluun ihan hyvä.
Ensin kiipesimme Ukko-Kolin huipulle, josta ei paksun sumun takia ollut näkyvyys kovinkaan hyvä. Jyrkänteiden portaat olivat täynnä lunta ja kiipeäminen olisi käynyt helpommin jäätikkökiipeilyvarusteilla mutta ylös kuitenkin päästiin. Alaspäin lapset tulivat vauhdikkaasti liukumalla portaita pitkin istuallaan ja aikuiset kengillä laskemalla. Tässä lyhyt video siitä.


perjantai 12. joulukuuta 2014

Hirviburger

Jos pakastimessasi ei ole hirvenlihaa voit käyttää myös nautaa. Maku ei tietenkään ole sama mutta menee paremman puutteessa. :) Kokeilemisen arvoinen vaihtoehto voi olla myös joku muu voimakas riista esim. jänis, metso, teeri, tms.

Pihvit:
2 suurta sipulia
5 kananmunaa
1dl korppujauhoja
250g rasvaista Turkkilaista jogurttia
suolaa
mustapippuria
500g hirvenlihaa

Kastike:
2dl jogurttia
kaksi ruokalusikallista sitruunamehua

1. Leivo suuria sämpylöitä.
2. Laita korppujauho ja munat kulhoon
3. Silppua sipulit pieneksi ja lisää sekaan
4. Lisää jogurtti
5. Lisää hirvenliha
6. Mausta suolalla ja mustapippurilla
7. Sekoita taikinaan sopiva sitko
8. Tee uunipellille keskikokoisia pihvejä
9. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia
10. Sekoita jogurtti ja sitruunamehu kastikkeeksi
11. Ruskista halkaistujen sämpylöiden puoliskot voissa kuumalla pannulla.
12. Kokoa burgerit ja lisää väliin kastike, salaatti, juusto


keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Kantolaite kanootin tynnyreille

Viimeisten viikkojen aikana kaikki vapaa-aika on mennyt metsätöissä ja erätouhut ovat jääneet melko olemattomiin. Nyt olin melkein viikon sairaana ja lopulta oli pakko päästä vähän tekemään jotain.
Purin kankaat irti vanhasta Savotta LJK-rinkasta, leikkasin hihnoja pois ja niittasin niitä uusille paikoille. Tähän hommaan käyttökelpoisiksi osoittautuivat suutarilta ostetut lyötävät niitit. Parin tunnin askartelun jälkeen sain hihnat paikoilleen ja tynnyrin asettumaan paikoilleen.
Koko projektin kallein investointi oli kestävät Piippo Oy:n hihnat 8,90€/2kpl ja niitit 5€. Rinkan rungon sain ilmaiseksi. Näin ollen kantolaitteen hinnaksi tuli 13,90€. Valmiita saa tilattua Ebaysta Kanadasta. Hintaa niillä on postikuluineen 36€+ tulli ja vero. Säästöä kertyi reilu kolmekymppiä pienestä puuhastelusta.
Harkinnassa oli pehmuste selkää vasten mutta pelkkä tynnyri tuntuu istuvan selkää vasten sen verran hyvin, että jätän pehmusteen laittamatta. Tarkoitus ei ole kuitenkaan kantaa tynnyriä kymmeniä kilometrejä vaan korkeintaan muutamia kilometrejä vedenjakajien tai maakannasten ylityksissä.
Versio 2 on vielä aloittamatta ja kankaat edelleen putkirungossa kiinni. Se on vähän hankalampi tehdä koska olkahihnat ovat kiinni suoraan putkirungossa. Aika näyttää milloin teen sen ja miten. =)